Slapen op de rug, Spelen op de buik

Aan de slag!

Hoe bied je nu die buikligging aan?

Je baby veel variatie aanbieden in de positionering (ruglig, zijlig, buiklig) is aangewezen. Reeds vanaf de geboorte kan je je baby vertrouwd maken met buiklig wanneer hij wakker is. Start aanvankelijk met enkele minuten en doe dit liefst enkele keren per dagen. Laat je baby op die manier gewoon worden aan deze houding. De duur kan geleidelijk aan opgebouwd worden naarmate je kindje sterker wordt. Volg daarbij het tempo van je kindje, stem af op zijn behoeften en forceer zeker niet.

Het is van belang dat je baby ‘Tummy Time’ ervaart als een leuk (speel)moment, het is dus goed om dit aan te bieden op een moment dat hij uitgerust is en geen honger heeft. Zorg steeds voor toezicht wanneer je baby op de buik ligt.

Speel met je baby

De eerste weken na de geboorte kan je je kindje al regelmatig op je borstkas leggen. Dit is een zeer toegankelijke manier om buiklig aan te bieden, de baby houdt van het nauwe contact en voelt zich gerust dicht bij mama of papa.

Leg je baby regelmatig eens op de buik op een matje. Je kan je baby hierbij helpen door een opgerolde handdoek of kussentje onder zijn borstkas en oksels te plaatsen.

Leg de baby dwars over je benen wanneer hij speelt, je kan de helling lichtjes aanpassen door één been wat hoger te plaatsen, wanneer je wat druk geeft met je hand op zijn zitvlak zal hij zich makkelijker kunnen oprichten. Gebruik hierbij een speeltje om zijn aandacht te trekken.

Ga zelf eens op je buik liggen en stimuleer je kindje om naar jou te kijken, misschien doet broer of zus ook wel eens graag mee. Lach naar je baby, praat tegen hem, … een opgerold handdoekje kan ook hier helpen bij het oprichten.

Leg je baby in buiklig op een bal en hou hem stevig vast ter hoogte van de flanken, door de bal langzaam van voor naar achter te rollen zal je hem stimuleren om het hoofd te heffen.

Baby’s hoeven niet altijd gestimuleerd te worden met speelgoed, ze houden er ook van om naar gezichten te kijken, een spiegel is voor hen ook zeer interessant.

OP STAP MET JE BABY

Let er op als je op stap gaat met je baby dat hij niet te lang in dezelfde positie word geplaatst. Zorg voor variatie en stop onderweg om je baby even vrij te laten bewegen.

Maxi cosi is een handig vervoermiddel maar probeer dit toch te beperken.