Wanneer uw kindje wakker en alert is, is het belangrijk om uw kindje regelmatig op de buik te leggen dit vanaf de geboorte; zo oefent het spelenderwijs de spiertonus in het bovenlichaam, nekspieren, armen, handen en vingers. Door te spelen op de buik worden automatisch andere motorische vaardigheden geoefend. Buikspeeltijd is een prima voorbereiding op het leren rollen en kruipen; en bied alle kansen om zich verder optimaal te ontwikkelen.
Door het optillen van het hoofdje worden de nekspieren sterker. Ook de armen worden sterker, je baby gaat namelijk proberen naar speelgoed te reiken (later grijpen) en zal zich gaan opdrukken. Buikligging heeft op die manier je baby de kans om ook in andere houdingen een goede spierkracht op te bouwen, denk maar aan de beenspieren die zich verder ontwikkelen wat dan op zijn beurt weer nodig is om tot kruipen te komen.
Doordat de baby op de buik ligt zal het de handjes beter zien. Door het opdrukken komen de handjes ook plat op de grond; dit is een goeie oefening voor de motoriek van de handjes zelf (van nature uit houdt de baby initieel de handjes heel vaak gebald).
Tijdens het reiken/grijpen in buikligging leert de baby zijn gewicht te verplaatsen. Dit helpt om de nodige kracht en coördinatie te ontwikkeling, wat later zo belangrijk is bij het leren zitten en kruipen.
In buikligging ervaart de baby de effecten van de zwaartekracht op een andere manier, het wordt zich anders bewust van zijn lichaam. Zo leert het stabiliteit op te bouwen tegen de zwaartekracht in.
Je baby wordt in buikligging uitgedaagd om de wereld anders te gaan ontdekken, waardoor niet alleen de fijne en grove motoriek wordt gestimuleerd maar tevens ook de visuele en mentale ontwikkeling. Wanneer je dit systematisch vanaf de geboorte toepast zal het dit snel gewoon worden en leuk vinden om op de buikt te spelen, wat een gevoel van vertrouwen en onafhankelijkheid zal teweeg brengen. Voor sommige kinderen geeft dit op den duur een rustgevend en kalmerend effect.
Buikligging heeft niet alleen een positief effect op de motoriek en op de spieren, ook de kans op een afgeplat hoofdje (plagciocephalie) wordt kleiner. In buikligging ligt het hoofdje niet plat op de grond en zijn er dus geen drukpunten die afplatting kunnen veroorzaken. Door voldoende variatie in houdingen aan te bieden kan ook een eventuele voorkeurshouding worden voorkomen.
FOTO BEKKENTILT: Door regelmatig op de buik te liggen worden ook de buikspieren geprikkeld, dit zorgt ervoor dat de baby zijn bekken beter kan kantelen/heffen en op die manier start hij zelf met het oefenen naar omrollen.